45% polskiego społeczeństwa to jednostki specjalnej troski

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ruwado
    RS
    • 2009
    • 14888
    • Octavia IV (NX3)

elpolacco, nikt nie twierdzi, że praca na roli to bajka. Znam pracę rolników ibwiem jaka to harówka. Ale właśnie - największa harówka tych małych, a tych potentatów zmechanizowanych, to obrabiają robotnicy. Albo mechanika. Oni mają dużo kasy, a rozliczają się jak ci drobni. To mi się nie podoba. W rodzinie sami zap...ją od świtu do nocy, a szklarniarze potentaci, o których pisałem, zarządzają tylko jak firmą - doglądają. Robotę robią najemni. I to dla mnie ze względu na olbrzymie dochody - jest zwykła firma. I tak powinna płacić podatki.
    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• paweł2
      L&K
      • 2010
      • 1405

Zamieszczone przez ruwado
      olacco, nikt nie twierdzi, że praca na roli to bajka. Znam pracę rolników ibwiem jaka to harówka. Ale właśnie - największa harówka tych małych, a tych potentatów zmechanizowanych, to obrabiają robotnicy. Albo mechanika. Oni mają dużo kasy, a rozliczają się jak ci drobni. To mi się nie podoba. W rodzinie sami zap...ją od świtu do nocy, a szklarniarze potentaci, o których pisałem, zarządzają tylko jak firmą - doglądają. Robotę robią najemni. I to dla mnie ze względu na olbrzymie dochody - jest zwykła firma. I tak powinna płacić podatki.
      Znów sie musze zgodzic i wlasnie wiekszosc to ci drobni a oni nie maja tak różowo jak co niektórzy tu pisza.
      I druga sprawa naprawde skoro to kura znoszaca zlote jaka nikt nikomu nie broni sie tym zająć.
      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Obecnie nie da się wyżywić rodziny rolnikowi z 5 czy 10 hektarami i te hektary służą tak na prawdę na trzymanie KRUS-u Już ani nie będę wpominał o przeliczeniowym hektarze bo to już jest samo w sobie zabawne.Kiedyś jak wspomniał Alonzo trza było się najeb.ć ale ludzie naprawdę żyli z roli.Dziś każdy mały rolnik robi na lewo tu i tam i to tajemnicą żadną nie jest. Obsieje może z 2 hektary a na reszcie perz rośnie.Krowy to na wsi już się nie zobaczy tak więc odpada wstawanie rano.Świń też nie trzymają bo mięso tańsze w sklepie. A na tej sytuacji ,że do roli się dokłada zyskują rolniko-przedsiębiorcy co często pod krawatem cały rok chodzą.
        Z racji tego ,że mieszkam za granicą to często słyszę jak to z tą rolą bywa wśród młodych rolników. A no taki młody rolnik otrzymuje od rodziców ziemię za rentę strukturalną dla rodziców. A on jedzie za granicę pracować na kilka miesięcy w roku.W Polsce płaci KRUS i ma ubezpieczenie cały rok za kilkaset złotych.
        Tu nie chodzi o kokosy ale o to ,że można się ślizgać kosztem reszty społeczeństwa.

Komentarz

• paweł2
          L&K
          • 2010
          • 1405

Zamieszczone przez shok
          Tu nie chodzi o kokosy ale o to ,że można się ślizgać kosztem reszty społeczeństwa.
          Tak jak by ta reszta sie nie ślizgała :lol:

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Zamieszczone przez paweł2
            Zamieszczone przez shok
            Tak jak by ta reszta sie nie ślizgała :lol:
            Reszta, tzn. kogo konkretnie masz na myśli??

Zacytuję co napisałem:

"- on płaci KRUS a ja płacę ZUS
            - on ma pracowników KRUSowych a ja ZUSowych
            - on od budynków na cele działalności płaci 60gr podatku z metra a ja płacę 21zł/m2
            - on nie płąci dochodowego - ja płacę
            - on nie jest płatnikiem VAT - ja jestem
            - on mając 400ha dostaje rocznie netto do ręki 33600pln dopłaty paliwowej + 216000pln unijnego - ja nie dostaję nic
            - ja kupując plac na powiększenie firmy biorę kredyt na kilkanascie procent i płacę tysiace notariuszowi - on na procent równy inflacji i ma notariusza za free. "

Ja startując w przetargu ANR do gospodarstwa powiedzmy za 2,5mln złotych z gotówką w ręku jestem na z góry przegranej pozycji do rolnika, który nie ma nawet 10% tej kwoty ale jest rolnikiem i mu się ku..wa należy kredyt bez odstetek i nie zapłaci tak jak ja 100kpln notariusza tylko będzie mieć go za frajer. A konkretnie za pieniądze podatników, czyli poniekąd moje.

Jakby mi wichura zwiała dach z hali to do mnie ryży premier ze swoim kolegą z Prostytucyjnych Stołków Ludowych nie przyjedzie, bo to się temu prywaciarzowi stało a nie rolnikowi. Jak chłopu paprykarzowi spod Przytyka zawaliło się 5 tuneli sposród 27 jakie miał to już jeb..ny płakał i pytał jak żyć??
            BTW: 27 tuneli licząc po 1000m2 uprawny każdy to 2,7ha uprawy papryki x 28-30kg = nie mniej niż 700 ton papryki = 700 000kg x gówniane 3zł na giełdzie = gówniane 2 000 000 pln - faktycznie tu nie ma z czego ZUSu zapłacić i trzeba być na KRUS, a pracującym na czarno ukraińcom, białorusinom trzeba płacić kolosalne 6 zeta na godzinę.
            A jak mają żyć CI którzy mieli 5 tuneli i im się 5 zawaliło.

Jak wojna będzie to w kamasze nie pójdzie bo kobita w ciąży a on musi przy inwentarzu obrządzać...

Jeszcze raz napiszę: nie chodzi o to, żeby rąbać wszystkich, ale o to, żeby Ci co mają na prawdę specjalistyczne gospodarstwa nie ślizgali się na plecach innych.

Pawełku sądząc po stanowisku i zaciekłości z jaką bronisz swojej racji sądzę, że jesteś po tamtej stronie miedzy. A sądząc po podpisie, to faktycznie bida na wsi. Jak się używki szuka za 50kpln, to musi być niewesoło, bo inaczej to by się z salonu nowe coś brało.
            Z czego to?? Z dopłaty?? Oszczędności na KRSU?? Dopłaty paliwowej?? Zaoszczędzonych na niepłaconym dochodowym i VAT??
            No bo, że z pracy rąk to oczywiste

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

Zamieszczone przez kazik4x4
              A sądząc po podpisie, to faktycznie bida na wsi. Jak się używki szuka za 50kpln, to musi być niewesoło, bo inaczej to by się z salonu nowe coś brało.
              Z czego to?? Z dopłaty?? Oszczędności na KRSU?? Dopłaty paliwowej?? Zaoszczędzonych na niepłaconym dochodowym i VAT??
              kazik4x4
              Prrrrrrr szalony!!!!
              Kazik, jak nie znasz człowieka, co robi, czym się zajmuje to odpuść. Bo za daleko idziesz tu wg mnie.
              Paweł ma racje z tym, że dziś z tradycyjnej uprawie na kilku/nastu ha sie rodziny nie utrzyma. Nie da się. Ale wg wielu z nas, to nie powód aby ci drobni rolnicy mieli mieć te przywileje które mają i to naszym kosztem. Tak samo jak nas nikt się nie pyta czy dajemy radę. Tak jak kazik napisałeś wyżej.
              Paweł prezentuje punkt widzenia uprzywilejowanej strony ale myślę, zże mimo wszystko zdaje sobie sprawę że coś w tym nie teges, ale nie przyzna się :wink: :szeroki_usmiech

Komentarz

• Zorr
                RS
                • 2011
                • 2110

Znów sie musze zgodzic i wlasnie wiekszosc to ci drobni a oni nie maja tak różowo jak co niektórzy tu pisza.
                I druga sprawa naprawde skoro to kura znoszaca zlote jaka nikt nikomu nie broni sie tym zająć.
                IMO
                no właśnie sek w tym, iż Ci drobni nie mają racji bytu na wsi ... jak długo Państwo, czyli my będziemy utrzymywać coś co jest z góry skazane na porażkę?

Wyjścia widzę dwa:
                albo taki drobny kupuje więcej ziemi i robi z tego zmechanizowany interes
                albo sprzedaje ojcowiznę i idzie do pracy u tego co skupił ziemię.
                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• paweł2
                  L&K
                  • 2010
                  • 1405

BTW: 27 tuneli licząc po 1000m2
                  Tunel Znawco tematu to 200m2.To raz.
                  7 tuneli licząc po 1000m2 uprawny każdy to 2,7ha uprawy papryki x 28-30kg = nie mniej niż 700 ton papryki
                  Dobra załóżmy ze to prawda :lol:
                  Wiec 2.7ha x ok 300ton to nawet nie 700 a 800 ton wychodzi.
                  Tylko że jest malutki problem w rzeczywistości z 2.7ha w optymistycznej wersji nie zbiorą wiecej niz 270 ton.To nie 700-800.Prawda?

Ale to byly tylko założenia nie majace nic wspolnego ze stanem rzeczywistym.
                  W rzeczywistosci
                  27 tuneli to 0.54ha(realne i max 100t z ha)i jakby sie nie starali to ok 55 ton to max.
                  x gówniane 3zł
                  i mamy 165 tys zł.
                  Tak wiec
                  gówniane 2 300 000 pln
                  wobec rzeczywistych 165 tys (mylisz sie ok 1500+ % :shock: ) wystarcza mi za cale podsumowanie Twojej wiedzy w temacie(bez urazy)i ucina dalszy sens dyskusji.
                  Naprawde wkurza sie człowiek sluchajac niejednokrotnie opinie ludzi w tym konkretnym przypadku o wsi niemajacych zielonego pojecia o temacie :roll:
                  Jak wojna będzie to w kamasze nie pójdzie bo kobita w ciąży a on musi przy inwentarzu obrządzać...
                  żenada :shock: :shock: :shock:
                  Pawełku sądząc po stanowisku i zaciekłości z jaką bronisz swojej racji sądzę, że jesteś po tamtej stronie miedzy.
                  Nie masz dnia znów pudło :lol:
                  A sądząc po podpisie, to faktycznie bida na wsi. Jak się używki szuka za 50kpln, to musi być niewesoło, bo inaczej to by się z salonu nowe coś brało.
                  Trzymajmy poziom ok.?
                  Zamieszczone przez Alonzo_
                  Kazik, jak nie znasz człowieka, co robi, czym się zajmuje to odpuść. Bo za daleko idziesz tu wg mnie.
                  Kolega jak zwykle .Można sie nie zgadac ale trzeba umieć sie zachować.
                  Paweł prezentuje punkt widzenia uprzywilejowanej strony ale myślę, zże mimo wszystko zdaje sobie sprawę że coś w tym nie teges, ale nie przyzna się
                  No nie :wink: :shock:

Ps Zmienilem tu pewne liczby po konsultacji ze znajomym producentem
                  Kaziu papryka to nie kamienie :lol: :lol: :lol:
                  Podalem znajomemu przytaczane tu liczby odnosnie ton i kasy to nie wiedzial czy sie smiac czy plakac,gdyby tyle zarabial to jego nazwisko byloby w miesieczniku :Wprost'

Komentarz

• shok
                    RS
                    • 2009
                    • 2070
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

paweł2, jak już tak cytujesz to zacytuj to i odpisz bo sam jestem ciekaw co masz do powiedzenia
                    "
                    - on płaci KRUS a ja płacę ZUS
                    - on ma pracowników KRUSowych a ja ZUSowych
                    - on od budynków na cele działalności płaci 60gr podatku z metra a ja płacę 21zł/m2
                    - on nie płąci dochodowego - ja płacę
                    - on nie jest płatnikiem VAT - ja jestem
                    - on mając 400ha dostaje rocznie netto do ręki 33600pln dopłaty paliwowej + 216000pln unijnego - ja nie dostaję nic
                    - ja kupując plac na powiększenie firmy biorę kredyt na kilkanascie procent i płacę tysiace notariuszowi - on na procent równy inflacji i ma notariusza za free. "
                    Moim zdaniem Kazik ma sporo racji
                    A podana przez Ciebie kwota 165 tyś powinna być opodatkowana.Skoro ludzie pracujący za najniższą krajową też płacą podatek dochodowy.

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Czym rzekomo różni się rolnik od przedsiębiorcy? Jeden i drugi chce zarabiać pieniądze, to dlaczego jeden ma mieć z górki a drugi pod górkę :?:
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• paweł2
                        L&K
                        • 2010
                        • 1405

Zamieszczone przez shok
                        A podana przez Ciebie kwota 165 tyś powinna być opodatkowana
                        W tym przypadku jest bo to sa dzialy specjalne= podatek dochodowy.

Ale chcialbym poruszyc jeszcze jeden aspekt tej dyskusji a mianowicie taki ze
                        Zamieszczone przez shok
                        ludzie pracujący za najniższą krajową też płacą podatek dochodowy
                        Własnie tacy ludzie sobie pracuja 8h wracaja do domku i co robia?No właśnie nic a taki rolnik (caly czas powtarzam kilku hektarowy)musi zapierniczac od świtu do nocy i nie ma że święta czy takie tam świnka nie wybacza :wink: chce jesc.
                        A mimo to i tak ledwo im wystarcza.
                        No i jeszcze jedno
                        na giełdzie
                        Własnie ta giełda jak ktos juz wypisuje tu takie madrości to prosze dla zainteresowanych tematem przejedzcie sie na taka gielde np w tym tygodniu i zobaczcie sobie jak te oslawione( o wartosci prawie że zlota dla co niektorych :wink: )płody rolne sie sprzedają
                        to inaczej spojrzycie na sprawe bo wyprodukowac np przytaczaną tu papryke to jedno(a swoja droga to nie takie proste)ale ją sprzedać to zupełnie inny temat i to na dłuższą rozmowe.
                        Także nie jest to taki kolorowe życie jak niektórzy starają sie tu przedstawić i pewnie sami w to wierzą :shock:
                        Troche realizmu.

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14888
                          • Octavia IV (NX3)

paweł2, ja właśnie o tym piszę od jakiegoś czasu:
                          - ile zwykły rolnik wkłada w hodowlę świni, uprawe zboża itp. a ile może za to wziąć? - księgowość by pokazała prawdę
                          - ile przedsiębiorca z działów specjalnych (pomidory) pod szkłem na kilku hektarach wkłada w produkcję (nawozy, chemia, opał, oświetlenie rozsady, sadzonki, maty z wełny itp. + tania ukraińska siła robocza, a ile z tego ma......... dużo, bardzo dużo
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

BTW: 27 tuneli licząc po 1000m2
                            Tunel Znawco tematu to 200m2.To raz.W rzeczywistosci
                            27 tuneli to 0.54ha(realne i max 100t z ha)i jakby sie nie starali to ok 55 ton to max.
                            x gówniane 3zł
                            Ps Zmienilem tu pewne liczby po konsultacji ze znajomym producentem

Paweł2, tunel 200m2?? No jak bierzemy pod uwagę tunele stawiane 20 lat temu z chojaków to może masz i rację - 200-250m to był standard. Widzę że ten twój znajomy producent nadal się porusza w tych realiach sprzed 20 lat.

Obecnie tunele 1000m2 to nie żadna abstrakcja.
                            W linku który jest poniżej, masz na samym środku mapy tunel 8000m2 czyli 0,8ha.

Wikimapia is an online editable map - you can describe any place on Earth. Or just surf the map discovering tonns of already marked places.

to taki na szybko znaleziony przykład z paprykowego zagłębia przytycko-potworowskiego.
                            Jak sobie popatrzysz dokładniej na ta mapę i zmierzysz sumarycznie uprawy pod folią to wspomniane 2-3ha to praktycznie w każdej wsi po kilka takich upraw znajdziesz.

Nie chce mi się szukać dalej, a pisać też nie ma sensu. Ja dalej potwierdzam każde słowo które napisałem.

[ Dodano: Wto 21 Sty, 14 08:13 ]
                            Zamieszczone przez shok
                            ludzie pracujący za najniższą krajową też płacą podatek dochodowy
                            Własnie tacy ludzie sobie pracuja 8h wracaja do domku i co robia?No właśnie nic a taki rolnik
                            .
                            Ale nie żyją na koszt podatników w takim stopniu jak wspomniany rolnik

Jak chcesz, to mogę Ci napisać jeszcze kilka słów w temacie tego, jak to dzielni polscy rolnicy swego czasu doprowadzili do załamania na rynku przewozów krajowych w zakresie transportu ciężarowego w latach 90"...

[ Dodano: Wto 21 Sty, 14 08:19 ]
                            Krótko reasumując, nie tylko mnie wkurw..ia to najbardziej, że:
                            - babka prowadząca warzywniak w mieście i handlująca na mikro skalę warzywami jest "przedsiębiorcą" w pełnym znaczeniu ustawy i z pełnymi tego konsekwencjami i nie jest zwolniona z podatku dochodowego, od nieruchomości, nie płaci KRUS ale płaci VAT srat i masę innych obciążeń
                            - rolnik który dostarcza towary jej i kilkudziesięciu innym sklepom jest traktowany jak dziecko specjalnej troski - on sprzedaje ale to jemu się wystawia fakturę bo chłop "niepiśmienny", podatki - brak, KPR - brak, nie ma nad nim jakiejkolwiek formy kontroli, KRUS w sumie 5x mniejszy niż u babki z warzywniaka, podatku od nieruchomości za stodołę płaci mniej niż babka za kiosk na targu.

Pisać dalej??

[ Dodano: Wto 21 Sty, 14 08:20 ]
                            Zamieszczone przez piramida
                            Czym rzekomo różni się rolnik od przedsiębiorcy? Jeden i drugi chce zarabiać pieniądze, to dlaczego jeden ma mieć z górki a drugi pod górkę :?:
                            +1

Komentarz

• Alonzo_
                              RS
                              • 2009
                              • 2460
                              • Hyundai

Pawle jak się podliczy 8/10 godzin pracy na etacie plus dojazd/powrót czyli +1/2 godziny to ten drobny rolnik na kilku/nastu ha przy kilkudziesięciu "ryjach" w chlewie wg mnie nie będzie robił więcej dziennie godzin średnio licząc. Nie ma takiej opcji.
                              To co Kazik pisze (bez personalnych wycieczek :wink: ), to co my tu piszemy - ma się nijak do uczciwego traktowania obywateli i można sobie to tłumaczyć po swojemu ale i tak to daleko idąca niesprawiedliwość.
                              Przecież to takie proste. Jeśli nie wyrabia się na kilku/nasto/dziesięcio ha gospodarstwie to nic prostszego niż jak większość z nas być na Vacie- i wykazywać że koszty przekraczają dochód i się ani złotówki nie zapłaci i nikt wtedy nie będzie miał pretensji.
                              kazik4x4 +1

Przywilejami

piramida +1

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Przywilejami

piramida +1
                                I tak zostanie, dopóki najbardziej prostytuująca się partia w polsce będzie dawała dupy każdemu kto potrzebuje kilku głosów - nie ważne czy na poziomie sejmu, rządu czy samorządu.
                                W sejmie dali dupy PO w samorządach dają dupy PiS i wszystko jest ok. W pysk im napluć - pozostaną niewzruszeni))

Komentarz

• paweł2
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1405

weł2, tunel 200m2?? No jak bierzemy pod uwagę tunele stawiane 20 lat temu z chojaków to może masz i rację - 200-250m to był standard. Widzę że ten twój znajomy producent nadal się porusza w tych realiach sprzed 20 lat.
                                  No widzisz takie kokosy robi na tej papryce ze poprostu na inne go niestac.
                                  Zreszta nie o wielkosc tuneli tu chodzi tylko o realne pieniadze z nich i tak z podanych
                                  2,7ha uprawy papryki x 28-30kg = nie mniej niż 700 ton papryki
                                  Z tych 2.7ha realnie zbierze 135ton(50t/ha) a gdzie tu do 700ton :roll:
                                  I jeszcze trzeba to sprzedac w zeszlym roku srednia mial 2.4zł/kg
                                  a koszt na kg wyniosl 1.3zl czyli zysk realny to 1.1zł/kg.
                                  A jeszcze tak jak mówie trzeba to sprzedać a np w 2009 50% uprawy wyrzucil.

[ Dodano: Wto 21 Sty, 14 11:03 ]
                                  rzecież to takie proste. Jeśli nie wyrabia się na kilku/nasto/dziesięcio ha gospodarstwie to nic prostszego niż jak większość z nas być na Vacie- i wykazywać że koszty przekraczają dochód i się ani złotówki nie zapłaci i nikt wtedy nie będzie miał pretensji.
                                  Własnie mialem to napisac dzieki.
                                  Ci moi znajomi czekaja na zmiane przepisow bo wlasnie chca pokazac ile zarabiaja :roll:
                                  i nie
                                  wkurw
                                  się ale potym wykazaniu beda sie ubiegać o pomoc bo jak żyć premierze jak życ :wink:
                                  I tak zostanie, dopóki najbardziej prostytuująca się partia w polsce będzie dawała dupy każdemu kto potrzebuje kilku głosów - nie ważne czy na poziomie sejmu, rządu czy samorządu.
                                  W sejmie dali dupy PO w samorządach dają dupy PiS i wszystko jest ok. W pysk im napluć - pozostaną niewzruszeni))
                                  Widzisz poziom dyskusji wzrósł i nawet My się zgadzamy.

Komentarz

• hubert78
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1576

A ile trzeba mieć królików żeby zostać rolnikiem ??

Komentarz

• paweł2
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1405

Zamieszczone przez hubert78
                                      A ile trzeba mieć królików żeby zostać rolnikiem ??
                                      licza sie ha :wink:

Komentarz

• ketivv
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1155

I tak zostanie, dopóki najbardziej prostytuująca się partia w polsce będzie dawała dupy każdemu kto potrzebuje kilku głosów
                                        demokracja to prostytucja w której walutą jest ilość a nie jakość oddanych głosów

Komentarz

• shok
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2070
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ale jaki mały rolnik trzyma świnie? Sam znam kilku ale świń nie trzymają bo się nie opłaca i nikt głupi nie jest by trzymać coś z czego nie ma korzyści. Mali rolnicy to mają maliny, porzeczki itd a reszta stoi ugorem. Rano na "pole"wstaje jedynie przy zbiorach a resztę roku się wysypia albo wstaje na jakieś fuchy na lewo. Ja znam takich małych rolników i na ich podstawie piszę co widzę.

Komentarz

• paweł2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1405

Zamieszczone przez shok
                                            fuchy na lewo
                                            No ale to nie tylko oni :wink:

Komentarz

• BADYL
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2396
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

z mojej strony mogę podać następujacy przykład....znajomy posiada gospodarstwo, na którym uprawia raz w roku zboże...tak normalnie pracuje, a z zwierząt hodowlanych to ma świnkę wietnamską parę owiec, kur i kaczek do tego 3konie...co roku dostaje jakieś dopłaty to za to to za tamto. Nie wiem ile tego dokładnie, ale łącznie to jakoś 20-25k. Dodatkowo podzielil troszkę ziemi pod sprzedaż na domki jednorodzinne

paweł2, nie znam się, ale Ci mali gospodarze tez nie mają tak całkiem źle jak piszesz pozdr.
                                              nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• kmink
                                                L&K
                                                • 2007
                                                • 1360
                                                • Superb III (3V3)

Jak zawsze podczas takiej rozmowy napiszę to samo...skoro inni mają tak dobrze to zajmij się tym co robią i tyle...
                                                Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                                https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                                www.dpfserwis.pl

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Zamieszczone przez kmink
                                                  Jak zawsze podczas takiej rozmowy napiszę to samo...skoro inni mają tak dobrze to zajmij się tym co robią i tyle...
                                                  Spoko, ja na pewno wrócę do rozmowy za rok, kiedy ja jako założyciel tego wątku, piewca nowiny "jak to chamy dobrze mają" będę już po pierwszym sezonie bycia chamem
                                                  Oczywiście w dotychczasowym życiu zawodowym nic nie zmieniam na razie, może poza wzbogaceniem oferty o dosyć nowatorski produkt, który mam nadzieję niejednemu OCPkowi się przyda.

Komentarz

• zajas
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 631

kazik4x4, czyżbyś zainwestował 1 mln o którym kiedyś wspominałeś :?:

Komentarz

Pracuję...